ידיים עם כפפות מחזיקות השתלת שורש של שן

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש (אנדודונטיה) או בשמו הנוסף סתימת שורש הינו טיפול שרבים נרתעים וחוששים ממנו מאוד. למעשה מדובר בטיפול שגרתי מאוד. טיפול זה מבוצע במספר מקרים שונים.

לרוב כאשר קיים בשן "חור" עמוק, זאת אומרת, עששת עמוקה שעברה את שכבת האמייל והדנטין והגיעה עד למרכז השן בו נמצאים כלי דם והעצבים. לעיתים אנו בוחרים לבצע טיפול שורש בצורה יזומה, אם יש צורך לבצע כתר / גשר או במקרה של חבלה ושבר של השן.

השיניים שלנו מורכבות מכותרת השן (החלק הלבן בחלל הפה) ושורשים (שנמצאים בתוך העצם). השורשים חלולים (חלל זה קרוי תעלת השורש) ובתוכם נמצאים עצבים וכלי דם. במסגרת הליך טיפול שורש, הרופא מנקה את תעלות השורש ודוחס לתוכן חומר סתימה שנועד למנוע כניסה והתרבות של חיידקים. את הטיפול מבצע הרופא המומחה, בעזרת הרדמה רגילה.

במהלך הטיפול יש לבצע מספר צילומי רנטגן על מנת לזהות מהו אורך התעלה ולבצע סתימה כראוי. לאחר גמר טיפול השורש יהיה צורך בביצוע סתימה או מבנה וכתר. ההחלטה בסוג השיקום תלויה בכמות חומר השן שנותרה, אם נותרו קירות חזקים ניתן לבחור בסתימה, אחרת יש לבצע כתר אשר יגן על השן משבר, יקיף ויחבוק אותה. לעיתים אנו בוחרים בביצוע כתר מסיבות אסתטיות שכן שן שעברה טיפול שורש נוטה לקבל גוון כהה אפרפר.

רופא לטיפולי שורש

טיפול שורש ע"י רופא מיומן, מהווה אחד מעמודי התווך להצלחת הטיפול השיקומי (כתר / גשר) שיבוא בהמשך ומאפשר להגיע לאחוזי הצלחה גבוהים.

טיפול שורש בשיניים

טיפול שורש בדרךך כלל מתבצע כאשר מופיעה עששת עמוקה שהצליח לעבור את שכבת הדנטין והאמיל. במצב כזה עששת זו מגיעה עד למרכזה של השן, שם כמובן שוכנים העצבים וכלי דם.

חידוש טיפול שורש

חידוש טיפול שורש הינו תהליך אשר מבוצע בשן שכבר בוצע בה טיפול שורש, כאשר קיימת עששת עמוקה במיוחד, או שיש מצב של דלקת בשורש השן.

טיפול שורש שלוש תעלות

רופא השיניים, כאשר מתחיל לבצע טיפול שורש, חודש אל התעלות בהם נמצאים שורשי השן.  מטרתו של רופא השיניים היא לנתק את השורש ולנקות את כל התעלות הנמצאות סביבו ואת הרקמות שנפגעו מסביב לשורש. רופא השיניים עושה זאת ע״י החדרת חופר מרפא ובכך הוא סותם אותן. מספר התעלות בכל שן ושן אינו אחיד, ולכן יש רופא השיניים צריך לעבור על כל אחת מהתעלות ולטפל בהן.

השם ״טיפול שורש 3 תעלות״ מגיע מהמצב בו קיימת לשן בודדת 3 תעלות שצריך לטפל בהן. טיפול השורש, מתבצע כאשר קיימת פגיעה בתוך השן, הקרוי מוך השן. ברוב המקרים טיפולי השורש המבוצעים בישראל הם טיפולי שורש ל 3 תעלות גם בשיניים טוחנות למרות שאנו יודעים בודאות ש90% מאלה הן בעלות 4 שורשים.

טיפול שורש 4 תעלות

כפי שראינו בסעיף הקודם, לכל שן יכולה להיות מספר שונה של תעלות. רופא השיניים, במהלך הטיפול, חודר אל עומק השורשים המצויים בתעלות, מטפל ברקמות שנפגעו, מחדיר לאזורים אלו חומרי חיטוי בכדי לשפר את הגיינת האזור ולבסוף הרופא יסתום את התעלות בחומרים מיוחדים לשם כך. קיימות שיניים להן יש 4 שורשים, קרי 4 תעלות, ולמרות זאת קשה מאוד לראות את כולן ולטפל בהן.

במקרים מסוימים, מאוד קשה לדעת, גם לאחר צילום, כמה תעלות יש לשן מסוימת, ורק במהלך הטיפול הרופא יוכל לגלות בדיוק את מספר התעלות. במקרה שהרופא  לא ישים לב לתעלה נוספת ויבצע ניקוי וסתימה של 3 תעלות בלבד, יחזרו הכאבים יצריך יהיה לבצע טיפול שורש חוזר.  מכאן כבר ניתן להבין בצורה פשוטה וברורה שטיפולי שורש חשוב מאוד לבצע אצל רופא מומחה אשר בקיא במורכבות של טיפולים אלו ובבעיות אשר יכולות להיווצר במהלך הטיפול.

טיפול שורש בשן קדמית

חורים ופגמים בשיניים הם תמיד נושא כאוב ומצער. אך כאשר אנחנו מזהים חור בשן קדמית, זה כבר הרבה יותר מלחיץ. לא בגלל חומרת הכאב, או הנזק, אלא בגלל החשש לפגיעה במראה שלנו,  בהחיוך שלנו, דבר שיכול להיות בולט ולא אסתטי במיוחד.  לכן כאשר מזהים חור או נזק בשן קדמית כדאי להזדרז ולטפל בה.

כאשר מדובר בטיפול שורש בשן קדמית, עשוי להיות שינוי בצבע השן. שינוי זה נובע מכך ששן שעברה טיפול שורש, אינה "חיה" . כלומר, היא אינה מחוברת לשורש. לאחר זמן מה, יכולה השן להתכהות במידת מה ולפגוע במראה האסתטי של החיוך. לכן, בכל מקרה של טיפול שורש בשן קדמית, רצוי לבצע "מבנה" + כתר חרסינה שיבטיחו שן לבנה לאורך זמן.

טיפול שורש בהריון

באופן עקרוני, אין מניעה לבצע טיפולי שיניים בהריון, כולל טיפולי שורש. אולם רצוי את טיפולי השיניים לטרימסטר השני כיוון שבתקופה הזאת, בדרך כלל, נגמרות הבחילות ורפלקס ההקאה מסתיים ועדיין האשה יכולה לשכב זמן ממושך על כיסא הרופא לפני שאי הנוחות בהריון מתחיל להשפיע.

טיפול שורש בשן בינה

שיני הבינה יכולות להתחיל לבקוע, החל מגיל ההתבגרות ועד אמצע שנות העשרים בערך. הן צומחות בקצה הלסת, קרוב ללוע ובכך מהוות אתגר משמעותי ביותר עבור רופאי השיניים כאשר יש צורך בטיפולים בכלל ובטיפול שורש לשן הבינה בפרט. הקרבה ללסת גורמת לרפלקס הקאה חריף ומקשה על הטיפול ומיקום השן בקצה הלסת מקשה על ההגעה אל השן במהלך הטיפול. לכן, ברוב המקרים, כאשר יתגלה בשן הבינה חור, יוחלט על עקירת השן.

אולם, כאשר שן הבינה מהווה רכיב חשוב במסגרת השיניים ומהווה תמיכה לשאר השיניים עבור השתלות ושיקום הפה, ישנה חשיבות להשארת השן. טיפול שורש בשן בינה יתבצע רק כאשר החניכיים בריאות והשיניים נחוצות לתהליך הכללי של שיקום הפה. במקרים אחרים, עדיף לעקור את השן בתהליך כירורגי קצר ופשוט.

מה חשיבות שיקום השן לאחר סיום טיפול שורש ?

ישנה חשיבות מרבית לביצוע שיקום שן לאחר טיפול שורש מאחר וקיים סיכון ממשי לשבר בקיר השן! במידה ונוצר שבר בשן לעיתים יש צורך בעקירת השן. על מנת להימנע מסיבוכים מיותרים יש לבצע שיקום קבוע בהקדם עם סיום הליך טיפול שורש.

חשוב לזכור שלמרות טיפול השורש עדיין קיים סיכוי שחיידקים מחלל הפה יכנסו ויחדרו אל תוך התעלות שטופלו ובכך יזהמו את התעלות ואת העצם, ולכן יש לסיים הטיפול בהקדם.

הנחיות לפני טיפול שורש

על מנת לבצע את טיפול השורש כהלכה יש לעקוב אחר הקווים המנחים הבאים.

הנחייה מספר 1 – אילו סוגי מזונות מותר לאכול ואילו סוגי מזונות אסור לפני טיפול שורש?

בניגוד לדעות רווחות, לפני טיפול שורש ניתן לאכול בצורה נורמלית לחלוטין. במידה ויש לכם נטייה מוגברת להקאה, חשוב להמנע מארוחה כבדה בטווח של 3 שעות לפני טיפול השורש

הנחייה מספר 2 – האם עליי לחשוש מטיפול כואב?

חשוב לדעת כי הטיפול עצמו נעשה בהרדמה מקומית ועל כן, בזמן הטיפול הוא לא יהיה כרוך כמעט בכאב. עם זאת, לאחר שהשפעת ההרדמה מתפוגגת בהדרגה, אתם עשויים לחוות תחושת כאב.

לכן, מומלץ לתכנן את יום הטיפול והיום שאחריו, בצורה שתאפשר לכם לנוח, ללא עומס ולחץ נוספים.

הנחייה מספר 3 – טיפול השורש גורם לי לחרדה, מה אפשר לעשות?

במידה והביקור אצל רופא שיניים בכלל וטיפול שורש בפרט מעורר בכם לחץ ומתח בדרגה גבוהה. חשוב לשתף בכך את רופא השיניים וכן את רופא המשפחה. רופא מקצועי יוכל לתת לכם המלצות, שיטות וטיפים כיצד להוריד את מפלס המתח. בנוסף, ייתכן וניתן לבצע את הטיפול באמצעות שימוש בגז צחוק. דבר אשר יקל על חווית הטיפול.

הנחייה מספר 4 – יש לבצע צילומים מתאימים

במידה ואתם מגיעים לפגישת ייעוץ לטיפול שורש, חשוב להביא צילומים ישנים שביצעתם בעבר. בנוסף, טיפול שורש, דורש קודם כל, אבחון באמצעות צילומי רנטגן. ולכן, קחו בחשבון שיהיה עליכם לבצע אותם.

הנחייה מספר 5 – כתר קבוע על השן

במידה ועל השן שדורשת טיפול יש כתר קבוע. ייתכן ורופא השיניים יצטרך להחליף אותו באופן זמני, עם כתר זמני. במידה ויש לכם כתר קבוע, מומלץ לעדכן את רופא השיניים בטרם עת. ייתכן ויהיה ניתן לקבוע תור מקדים או לחילופין, ייתכן ויהיה ניתן להוריד את הכתר, במהלך טיפול השורש עצמו.

הנחיות לאחר טיפול שורש

גם לאחר טיפול השורש, יש מספר קווים מנחים שמומלץ ללכת על פיהם. אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר בדברים.

הנחייה מספר 1 – אילו סוגי מזונות מותר לאכול ואילו סוגי מזונות אסור אחרי טיפול שורש?

כל עוד השפעת ההרדמה המקומית עדיין פועלת, אין לשתות ולאכול משקאות ומזון חמים. ניתן לאחר הטיפול לשתות משקה קר.

בנוסף, כל עוד ההרדמה המקומית לא התפוגגה, חשוב לצרוך מזון קר, שלא דורש לעיסה כמו מרק קר או מעדן.

הנחייה מספר 2 – האם מותר לצחצח שיניים לאחר טיפול שורש?

לאלו מבנינו, שמקווים שטיפול שורש הוא תירוץ טוב לא לצחצח שיניים, אז צר לנו לומר שלא כך המצב.

אחרי טיפול שורש, אפשר לצחצח שיניים. בזמן הצחצוח, ניתן לצחצח את השן שעברה טיפול, אך כמובן שיש לנהוג בעדינות מתאימה.

הנחייה מספר 3 – האם מותר לבצע פעילות גופנית לאחר טיפול שורש?

במידה וטיפול השורש הסתיים לחלוטין, אין מניעה לבצע פעילות ספורטיבית כלשהי.

אולם, במצבים אחרים חשוב לדעת ש:

  • במידה ואתם חשים בכאב באזור טיפול השורש או באופן כללי אינכם חשים בטוב – מומלץ לבצע אימון מתון והתאמה לתחושה.
  • במידה וביצעתם טיפול שורש אך עליכם לבצע טיפול נוסף, ייתכן שפעילות ספורטיבית כמו צלילה, לא תתאפשר וכך גם טיסה. חשוב להתייעץ עם הרופא, במקרה הפרטני שלכם.

הנחייה מספר 4 – איך ניתן להפחית כאבים?

חשוב לדעת שכאבים בעוצמה קלה עד בינונית במשך 48 שעות לאחר הטיפול הם טבעיים לחלוטין. בזמן זה, ניתן לקחת משככי כאבים. יש לתאם זאת עם הרופא.

אז מה היה לנו עד כה:
ד"ר אופיר זהבי - מנהל המרפאה, D.M.D
ד"ר אופיר זהבי - מנהל המרפאה, D.M.D

ד"ר אופיר חבר בהסתדרות לרפואת שיניים ונושא בתואר "רופא שיניים מעודכן". בשנת 2005 נבחר להדריך סטודנטים במחלקת שיקום הפה באוניברסיטת תל- אביב.
ד"ר אופיר מוכר וידוע כרופא המעניק טיפול שיניים מסור, יסודי ואחראי, בשילוב עם אמפתיה רבה למתרפאים ולרגשותיהם.

אהבתם? שתפו!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp