בחורה באמצע טיפול שיניים וחלל הפה

דלקת חנייכים כל מה שאתם צריכים לדעת

דלקת חניכיים זוהי מחלה אשר מערבת את הרקמות הסובבות את השן: החניכיים והעצם שאוחזת בשן. מקור מחלת החניכיים הוא מחיידקים המצויים ברובד השיניים.

רובד השיניים )פלאק) זו שכבה שנוצרת אצל כל אחד ואחת מאיתנו באופן תמידי וקבוע. היא דביקה, בצבע בהיר, לבן. במידה ושכבה זו אינה מוסרת התוצאה היא דלקת מקומית. אנו יכולים לזהות דלקת זו בקלות יחסית- דימום בזמן צחצוח.

אם הרובד אינו מוסר בהמשך הוא הופך לאבנית. אבנית זו מופיעה בהתחלה מעל החניכיים ובמידה ואינה מוסרת מתפתחת גם אבנית מתחת לחניכיים (אבנית תת חניכית). אבנית זו גורמת לגירוי החניכיים, לדלקת ובהמשך לספיגת עצם סביב השן, ויצירת "כיסים".

כאשר אנו מרגישים ששן "מתנדנדת" הדבר מצביע על בעיה באחיזת השן בעצם ויתכן שהגורם לכך הוא מחלת חניכיים. הדרך היחידה להסיר את האבנית היא על ידי טיפול ניקוי אבנית המבוצע על ידי השיננית. בטיפול זה תוסר האבנית סביב השן והדלקת תחלוף. יש להקפיד לבצע טיפול זו בממוצע כל חצי שנה אך הדבר משתנה ממקרה למקרה.

מהם הגורמים לדלקת חניכיים?

ישנם גורמים רבים ושונים הגורמים למחלות בחניכיים:

1. רמת היגיינת פה נמוכה – חוסר צחצוח לקוי ושגוי.
2. עישון.
3. מחלות סיסטמיות (סכרת לדוגמא).
4. מצבי לחץ, מצוקה נפשית.
5. תרופות המשפיעות על רקמת החניכים.
6. שינויים הורמונליים (הריון).
7. גורמים מקומיים המעודדים יצירת רובד חיידקים, כגון: סתימות בשן וכתרים לא תקינים, "חורים" בשיניים שגורמים להצטברות מזון בין שיניים ועוד.
8. גנטיקה.

מהם תסמיני דלקת חניכיים?

האם בזמן צחצוח יש לך דימום? האם אתה מרגיש כאב סביב החניכיים? האם החניכיים נפוחות? אדומות? יש ריח רע מהפה? אם כן, קרוב לוודאי שיש בעיה בחניכיים וכדאי להידבק על ידי רופא השיניים. במידה והבעיה לא תטופל יתחילו להיווצר "כיסים" בחניכיים, כלומר הגדלת המרווח בין השן לחניכיים.

אם הבעיה לא תטופל, כיסים אלו יגדלו ויתעמקו, בהמשך עצם תיספג, יהיה ריח רע מהפה עם הפרשה של מוגלה מהחניכיים ולבסוף השן תיעקר. לכן חשוב להקפיד על בדיקה תקופתית אצל רופא השיניים שיעריך את  מצב השיניים  והחניכיים.

האם קיים קשר בין המצב הבריאותי הכללי שלי ומצב החניכיים?

ללא ספק קיים קשר הדוק בין השניים. לדוגמא במקרה של שינויים הורמונלים: בזמן הריון, ניתן לאבחן החמרה במצב החניכיים. מצב זהה ניתן לראות כאשר ישנה סכרת לא מאוזנת. יש לזכור שהדרך היא "דו סיטרית" – מצב לקוי של חניכיים יכול להחריף את מצב הסכרת וההפיך הוא גם נכון. מחקרים שונים שמחלת חניכיים עלולה להגביר את הסיכון למחלות במערכת הנשימה, הלב ולעלות סיכון לשבץ.

כיצד מונעים דלקת חניכיים?

צחצוח שיניים הוא המפתח !

הקפידו על צחצוח שיניים פעמיים ביום, להשתמש בחוט דנטלי / קיסמי שיניים, להשתמש בשטיפות פה וכמובן לבקר פעמיים בשנה לפחות במרפאת השיניים על מנת להעריך את מצב החניכיים.

חשוב ליישם את ההסברים שתקבלו במרפאה. היגיינה אוראלית טובה יחד עם ניקוי מקצועי שמבוצע על ידי שיננית מקצועית, הם אשר יעזרו לנו למנוע מחלות חניכיים, לטפל ולעצור התקדמות של מחלות פעילות ולשפר את המראה האסתטי של השיניים.

מהו ניקוי האבנית והקצעת (גרידת) שורשים?

בנוסף לצחצוח היום יומי, יש צורך לבצע הסרת אבנית / ניקוי אבנית במרפאת השיניים. הניקוי מתבצע לרוב פעמיים בשנה אבל לפעמיים יש צורך לבצעו בתדירות יותר גבוהה. לעיתים, מעבר לפעולה זו יש צורך בהקצעת שורשים / גרידת שורשים–  בפעולה זו מסיר רופא השיניים או השיננית את האבנית שממוקמת עמוק מתחת לחניכיים ובכך עוזר למנוע איבוד שיניים.

לאחר פעולה זו החניכיים יתאחו מחדש עם פני שורש השן והכיסים שהיו יוקטנו ויצומצמו. פעולה זו מבוצעת בעזרת הרדמה מקומית ולעיתים ניתן להניח חומר חיטוי בתוך החניכיים על מנת לזרז ולהקל על הדלקת.

בואו נדבר קצת על סוגי דלקות בשיניים וכיצד למנוע אותן …

דלקת חניכיים חמורה

חלק גדול מהאוכלוסייה סובל מדלקת בחניכיים ברמה זו או אחרת. במקרים בהם דלקת החניכיים מוזנחת ולא מטופלת בזמן, עשויה להתפתח דלקת חניכיים חריפה, הפוגעת בחיבור שבין החניכיים לשיניים, גורמת לנסיגת חניכיים, תנודות בשיניים ולבסוף, נשירת שיניים.

זיהוי דלקת בחניכיים הוא בעיקר ויזואלי: חניכיים אדומות ונפוחות, מעידות על תחילתו של התהליך. ללא טיפול, יתפתחו בחניכיים פצעים וכיבים כואבים הדורשים טיפול תרופתי לעצירת התהליך הדלקתי.

זיהום החניכיים, נוצר על ידי מספר גורמים: שינוי במאזן החיידקים בפה, תזונה לקויה עישון ובעיקר היגיינת פה לקויה. כדי למנוע התדרדרות במצב החניכיים ולהגיע למצב של דלקת חניכיים חמורה יש להקפיד על ניקוי יסודי של השיניים והפה, הכולל צחצוח יסודי יומיומי (כולל צחצוח הלשון!) וניקוי אבנית תקופתי אצל שיננית או רופא השיניים.

דלקת חניכיים בהריון

הריון, הוא מצב זמני בו כל הגוף מגוייס לטובת יצירת חיים חדשים. כל חלקי הגוף שותפים לתהליך מדהים זה. לכן, זוהי תקופה בה יש להיות עירניים לכל שינוי המתחולל בגוף ולהיות מודעים למשמעותו. נשים רבות סובלות בזמן ההיריון מדלקת בחניכיים, הדלקת נגרמת משתי סיבות עיקריות:
• שינויים הורמונליים המתרחשים בהריון ומאיצים תהליכים דלקתיים
• הגברת זרימת הדם בחניכיים ובפה.

כאשר קיימת דלקת חניכיים, החניכיים רגישות, נפוחות ואדומות. לעיתים, בזמן ההיריון הזיהום מתגבר ונוצרים בין השיניים מעין גידולים קטנים. גידולים אלה אינם מסוכנים ולרוב עוברים לאחר ההיריון. אולם, במקרים חמורים, עשויה להתפתח דלקת חניכיים חריפה הפוגעת קשות בשיניים. כדי למנוע ככל שאפשר התפתחות של דלקת חניכיים חריפה בהיריון יש להקפיד על מספר כללים:

1. צחצוח שיניים קפדני מספר פעמים ביום
2. ביקור סדיר אצל רופא השיניים לזיהוי ומניעה של התפתחות דלקת חריפה
3. ניקוי אבנית השן, אצל שיננית מספר פעמים במהלך ההיריון.

דלקות חניכיים חוזרות

כשיש דלקות חניכיים חוזרות ונשנות, זה כנראה קורה בגלל שהחיידקים נכנסו לרווח שבין השיניים לחניכיים, וכשהם התרבו, הם הגדילו לאט לאט את הרווח הזה עד שנוצר מעין כיס בתוך החניכיים. הכיס הזה הוא מקום נפלא לדלקות, כי הוא חשוך, רטוב, ועוברים שם סוכרים, חלבונים, וכל מה שחיידק קטן (ששואף להפוך לדלקת גדולה) צריך כדי לפרוח.

כמובן שאפשר לטפל בדלקות חניכיים ובתוצאות שלהן ורצוי להגיע למומחה חניכיים במקרה של דלקות חניכיים חוזרות , אבל חשוב לזכור שהטיפול הטוב ביותר – הוא מניעה.

כדי למנוע דלקות חניכיים, כל מה שצריך לעשות הוא למנוע מהחיידקים להתרבות בפה. כדי לעשות זאת, חייבים לשמור על הגיינה נכונה בפה, על ידי צחצוח שיניים פעמים ביום, ונקיון עם חוט דנטלי פעם ביום. כמו כן, בגלל שרוב האנשים לא מצליחים לצחצח כל מילימטר בפה , מומלץ שאחרי צחצוח שיניים, לשטוף עם מי פה.

ההבנה שהחניכים הם חלק חשוב בחלל הפה וגם הן זקוקות ליחס וטיפוח כבר קיימת,
אך גם עם המודעות הגבוהה עדיין רבים סובלים מדלקת חניכיים בגלל שמירה רשלנית על בריאות הפה ובעקבות כך נוצרת אבנית סביב השיניים. עם הזמן האבנית שוקעת ומשמשת משטח להתיישבות והתפתחות של חיידקים ורעלנים הגורמים לגירוי ודלקת.

מי יכול לסבול מדלקת חניכיים?

יש שיחשבו שרק מבוגרים נוטים לסבול מדלקת חניכיים אך גם ילדים יכולים לסבול מדלקת חניכיים בעקבות המצאות של חיידקים בפה כחלק מתופעה גנטית. הטיפול בדלקת חניכיים זהה למטופלים בכל הגילאים.

איך מטפלים בדלקת חניכיים?

כאמור דלקת חניכיים נוצרת על ידי האבנית ולכן בטיפול בדלקת חניכיים הרופא יסלק את האבנית ובמידת הצורך יפנה את המטופל לשיננית. לרוב הרופא ימליץ להמשיך את הטיפול על ידי שימוש במי פה ומקרים חריגים אף להשתמש באנטיביוטיקה.

האם אפשר לחיות עם דלקת חניכיים?
חובה לטפל בדלקת חניכיים מיד כששמים לב שהתופעה קיימת! במידה והמצב יחמיר החניכיים עלולות לסגת ולחשוף את השן בחלקים שאינם אמורים להיות גלויים, חשיפה כזו תוביל לרגישות מוגברת לקור חום ולמגע.
במקרה קיצוני יותר נסיגת החניכים עלולה להוביל לאיבוד האחיזה בשן שעלולה להתנדנד ואף ליפול.
במידה ויש נשירה של שיניים בעקבות דלקת יתכנו שיבושים בתהליך הכנסת שתלים חלופיים.
חשוב לדעת: דלקת חניכיים נמצאת באזור הפה וגורמת נזק לחניכיים אך היא יכולה לגרום לכניסת חיידקים לשאר הגוף ולגרום לנזק ללב ועידוד דמנציה, נשים בהריון אף יכולות לסבול מלידה מוקדמת.

נורות אזהרה לדלקת חניכיים.
ראשית דלקת חניכיים לא גורמת לכאב אך יש לה סימפטומים.
• נפיחות
• גוון אדום בחניכיים
• ריח רע מהפה
• דימום בזמן הצחצוח
חשוב מאוד לשים לב לסימנים ולא להחשיב אותם לדבר שבשגרה, התעלמות מהם עשויה להוביל למחלת חניכיים כרונית. במצב זה הדלקת כבר גורמת להרס ונזק לעצמות הלסת התומכות בשיניים ובעקבות זה יציבות השיניים תרד והן עשויות לנשור מהפה.

אפשר לזהות את תופעת החלשות החניכיים כשבוחנים את חלל הפה ורואים 'כיסי חניכיים' – מרווחים בין השיניים והחניכיים, השיניים יראו ארוכות יותר כיוון שהשורש שלהן נחשף.
מחלת חניכיים היא מצב בלתי הפיך כך שחשוב לשים לב לסימנים ולהיות ערני למצב החניכיים, ניתן לטפל בתופעה אך אי אפשר להחזיר את החניכיים למצב הראשוני שלהן.

באילו דרכים אפשר לטפל בבעיות חניכיים?

בשלב הראשון של האבחון תבצעו צילום סטטוס של חלל הפה על מנת להבין את חומרת המצב. הצילום בוחן כל שן בנפרד ומכמה זוויות כך שהאבחנה תעשה בצורה מקיפה ומדויקת ויהיה אפשר להתאים את הטיפול בהתאם למצב העצם ולרמה שהשורשים נחלשו נחשפו.
לפי האבחנה יותאם לך טיפול לדלקת החניכיים באחת מהדרכים הבאות.

אפשרות 1: טיפול אצל שיננית – הסרת האבנית אצל שיננית נחשב לטיפול אפקטיבי על מנת להתגבר על דלקת חניכיים קלה. הטיפול אצל השיננית קצר ועל פי מומחים בתחום מומלץ לבצע אותו פעמיים בשנה.

אפשרות 2: הקצעת שורשים – זהו ניקוי מעמיק יותר מזה של השיננית ולכן רק פריודונט יבצע אותו. הטיפול כולל חילוק הפה לארבעה חלקים ובכל מפגש מטפלים באזור אחד או שניים ומנקים את האבנית באופן יסודי.

שני האפשרויות הנוספות לטיפול בדלקת חניכיים יצעו למקרים הקיצונים יותר.

אפשרות 3: החלפה של כתרים ושתלים – שתלים וכתרים שלא מתוחזקים כראוי יכולים לעיתים קרובות לעורר בעיות חניכיים ולכן חייב להחליף אותם, ההתייעצות נעשית עם המטופל.

אפשרות 4: ניתוח – במידה ואין טיפול שהוביל לתוצאות רצויות אפשר לבצע ניתוח לשיקום רקמת החניכיים והעצמות שנפגעו מהדלקת.

טיפול מוקדם בדלקת חניכיים יכול להציל את כל חלל הפה אך העדיפות הראשונה היא למנועה את הופעתה של דלקת חניכיים על ידי שמירה על היגיינת הפה, צחצוח נכון והתייעצות עם רופא השיניים שלך. 

אז מה היה לנו עד כה:
ד"ר אופיר זהבי - מנהל המרפאה, D.M.D
ד"ר אופיר זהבי - מנהל המרפאה, D.M.D

ד"ר אופיר חבר בהסתדרות לרפואת שיניים ונושא בתואר "רופא שיניים מעודכן". בשנת 2005 נבחר להדריך סטודנטים במחלקת שיקום הפה באוניברסיטת תל- אביב.
ד"ר אופיר מוכר וידוע כרופא המעניק טיפול שיניים מסור, יסודי ואחראי, בשילוב עם אמפתיה רבה למתרפאים ולרגשותיהם.

אהבתם? שתפו!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp